Din ce în ce mai multe persoane, chiar și la vârste tinere, primesc diagnosticul de ficat gras. Este o boală care până în urmă cu puțini ani era văzută mai mult ca o afecțiune a celor vârstnici. Dacă tu sau un cunoscut de-ai tăi a primit acest diagnostic, are nevoie de mai multe informații despre gestionarea bolii. Noi am grupat aceste informații în rândurile următoare. Te invităm să le citești.
Ce este ficatul gras
Denumirea medicală a acestei afecțiuni este steatoză hepatică, și are mai multe grade de gravitate, cel mai periculos fiind ultimul dintre ele. Deși poate că asociai boala cu o anumită categorie de oameni, care nu disprețuiesc băuturile alcoolice, să știi că lucrurile nu stau chiar așa.
Ficatul gras non-alcoolic
Este cel mai comun tip de steatoză hepatică. O întâlnim la acele persoane care nu consumă băuturi alcoolice în exces. Este asociat în mod frecvent cu factori precum rezistența la insulină, diabetul de tip 2, kilogramele în plus și nivelurile crescute ale colesterolului ”rău”.
Ficatul gras alcoolic
După cum probabil ți-ai dat seama, această afecțiune apare în special în rândul celor care consumă băuturi alcoolice în mod regulat și în exces chiar.
Cauzele ficatului gras
Există mai multe cauze care stau în spatele apariției acestei afecțiuni. Pe cele mai importante dintre ele le-am grupat și noi pentru tine.
-
Kilogramele în plus
Nu degeaba se spune că excesul ponderal este o problemă care duce la apariția multor afecțiuni. Ficatul gras are o mare legătură cu kilogramele în plus, deoarece este asociat de regulă cu rezistența la insulină. Prin urmare, poate că nu ar fi o idee greșită să mai dai jos din colăcei și vei vedea și că steatoza ta hepatică este mai ușor de ținut sub control.
-
Diabet de tip 2
Din păcate, dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune, ești mai predispus să dezvolți și steatoză hepatică. Discută cu medicul tău despre cum ai putea să previi această neplăcere și respectă atent recomandările lui în acest sens.
-
Valori ridicate ale trigliceridelor și colesterolului ”rău”
Dacă în mod regulat ai parte de valori ridicate ale trigliceridelor și colesterolului ”rău”, atunci mai mult ca sigur ficatul gras deja și-a făcut apariția în cazul tău.
-
Consumul de alcool în exces
Aproape că nu mai era nevoie să amintim despre asta, deoarece majoritatea oamenilor asociază boala cu consumul regulat de alcool.
-
Diete de slăbit dure
Scăderea în greutate prea rapidă cauzată de unele diete de slăbit foarte restrictive poate contribui la steatoză hepatică. Este mult mai sănătos să slăbești câte 2–3 kilograme pe lună decât 10 kilograme sau mai mult într-o săptămână sau două.
Simptomele steatozei hepatice
De cele mai multe ori, atunci când primim acest diagnostic suntem luați prin surprindere, deoarece cel puțin în stadiile de început, ficatul gras nu are simptome care să îți dea de gândit. Pe măsură ce boala avansează, este posibil însă să te confrunți cu stări de oboseală, pierdere în greutate fără un motiv anume, stări de confuzie, durere sau disconfort în zona abdomenului superior, dificultăți de concentrare.
Remedii naturale pentru ficatul gras
În primul rând, trebuie să știi că această afecțiune necesită o monitorizare atentă atât din partea ta, cât și a medicului. Prin urmare, trebuie nu doar să urmezi cu atenție recomandările acestuia, ci să îți faci regulat și investigațiile medicale cerute de doctorul tău. În același timp, este important să faci o schimbare în viața ta. Să vedem în acest caz care sunt aceste modificări ce te pot ajuta să controlezi mai ușor boala.
Un stil alimentar cât mai sănătos
După cum probabil te așteptai, prima schimbare se referă la stilul tău alimentar. Vei renunța la prăjeli, fast-food, produse de patiserie și multe dulciuri. În schimb, vei consuma mai multe fructe și legume, proteine și lactate slabe, cereale integrale. Optează pentru carbohidrații complecși, mult mai buni pentru organism decât cei simpli.
Încearcă să slăbești
Dacă aveai ceva kilograme în plus, atunci încearcă să mai scapi de ele, În acest fel, reduci acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Evident, nu vei opta pentru acele diete drastice, și ți-am explicat mai sus de ce să nu procedezi așa. Deși, dacă vei face acele schimbări în stilul tău alimentar îți va fi mult mai ușor să slăbești, chiar dacă nu faci ceva deosebit în acest sens.
Exerciții fizice
Sedentarismul și ficatul gras sunt cei mai buni prieteni. Încearcă să strici această relație prin ceva mai multă mișcare în viața ta. Mergi mai mult pe jos, fă alergări ușoare, plimbă-te cu bicicleta sau folosește-o pe cea din apartament în timp ce urmărești emisiunea preferată la televizor… Găsești tu ce să faci!
Plantele medicinale te ajută
Ai auzit de armurariu? Este una dintre plantele care te ajută acum, așa că poți apela la suplimentele naturale care o conțin. De asemenea, poți bea ceai de ghimbir sau păpădie, pentru că sunt foarte eficiente în cazul tău.
Omega-3 și ulei de pește
Suplimentele pe bază de acizi grași omega-3 și uleiul de pește au efecte antiinflamatorii. De aceea, contribuie la gestionarea grăsimilor din sânge, în afară de faptul că vei simți că întreg organismul tău răspunde parcă mai bine la comenzi.
Redu alcoolul
Redu consumul de alcool, sau și mai bine, renunță complet la el și vei vedea că lucrurile se îndreaptă în direcția bună.
Acestea au fost câteva dintre recomandările noastre pentru a ține sub control ficatul gras. Totuși, ele singure nu sunt de ajuns și nu înlocuiesc tratamentul de specialitate prescris de medic. Discută cu el despre conduita ta cu boala, despre remedii naturale care te pot ajuta și nu uita niciodată să-ți iei pastilele prescrise.