27.9 C
București
sâmbătă, septembrie 7, 2024
AcasăDiverseLifestyleCele mai bune uleiuri pentru gătit

Cele mai bune uleiuri pentru gătit

Date:

Articole asemanatoare

Cum se dezinfectează corect capetele de freză pentru unghii?

Îngrijirea unghiilor reprezintă o parte esențială a rutinei de...

Cum organizezi o nuntă distractivă?

Organizarea unei nunți distractive necesită planificare atentă, creativitate și...

De ce este Bucureștiul atât de aglomerat?

Bucureștiul, capitala României, este cunoscută pentru aglomerația sa persistentă....

Mituri demontate despre sănătate

Cu siguranță, fiecare dintre noi a auzit, măcar o...

Combinații alimentare pe care este indicat să le eviți

Nu doar din încercarea de a-ți controla mai bine...

Atunci când prepari anumite mâncăruri pentru familia ta, ai grijă ca ingredientele folosite să fie unele de bună calitate, pline de efecte benefice pentru organism. Și nu ne referim de această dată doar la legume, fructe, proteine și condimente, ci la uleiurile utilizate. Sunt unele uleiuri pentru gătit foarte sănătoase pentru organism, folosite așa cum trebuie. Despre ele am decis să îți vorbim și noi, pe scurt, în rândurile de mai jos. Să vedem care ar fi recomandările specialiștilor în acest sens. Suntem foarte curioși pe care dintre aceste uleiuri pentru gătit le folosești în bucătăria ta.

Ulei de măsline extravirgin

După cum probabil știi deja, este unul dintre cele mai benefice uleiuri pentru gătit atunci când scopul tău este să ai un stil alimentar sănătos și echilibrat. Acesta este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, precum acizii grași omega-3 și antioxidanți. Despre ei ai auzit cu siguranță. Este ideal de folosit pentru salate, sosuri  – în stare crudă, dar și mâncăruri pregătite la temperaturi mai mici.

Ulei de cocos

Din ce în ce mai multă lume îl folosește, pentru că are un punct de ardere ridicat și oferă o aromă distinctă. Acest ulei este recunoscut ca fiind foarte stabil la temperaturi ridicate și poate fi utilizat pentru preparate care necesită pregătire termică la temperaturi înalte. Dezavantajul ar fi că este destul de scump. În plus, nu toată lumea este încântată de gustul specific al acestuia.

Ulei de avocado

Mai puțin folosit în bucătăriile românilor, acest ulei are un gust delicat și un punct de ardere destul de ridicat. Este o excelentă sursă naturală de grăsimi sănătoase și vitamina E. În afară de salate și sosuri cărora le dă un gust foarte bun, poate fi utilizat și pentru a prăji unele alimente.

Ulei de rapiță

Cel mai probabil, ai folosit și tu acest ulei în bucătăria ta, deoarece este rezistent la arderi repetate. De asemenea, nici nu are un conținut prea ridicat de grăsimi saturate.

Ulei de sâmburi de struguri

Ții minte ce spuneam mai sus despre antioxidanți? Și acest tip de ulei îi conține, ceea ce este foarte bine dacă scopul tău este să îi oferi organismului tot ce are nevoie, cu ajutorul alimentației. Se potrivește de minune și pentru prăjit, pentru că nu are un gust pregnant, care să acopere aroma ingredientelor folosite la preparatele tale.

Ulei de floarea-soarelui

Fără îndoială că vorbim despre uleiul cel mai folosit în bucătăria românească. Apreciat pentru prețul său ceva mai mic comparativ cu alte tipuri de uleiuri, cel de floarea-soarelui are un gust neutru și un punct de ardere ridicat. De asemenea, conține și vitamina E, cea considerată a ”tinereții”.

Ulei de susan

Dacă îți plac mâncărurile asiatice, sau cele care să aibă un gust deosebit, atunci uleiul de susan este perfect. Gustul lui bogat nu te va lăsa indiferent. Sosurile și marinadele pregătite cu ajutorul lui sunt atât de delicioase încât nu le poți rezista. Nu este indicat pentru prăjit. Totodată. și prețul este destul de scump. Ținând însă cont că se folosește foarte puțin – pentru că are o aromă pregnantă –  merită să cumperi o sticluță pe care să o folosești la anumite ocazii speciale.

Ulei de arahide

Dacă vrei să înlocuiești uleiul de floarea-soarelui cu o variantă delicioasă și cu un punct de ardere ridicat, uleiul de arahide este o soluție bună. Atenție însă dacă printre membrii familiei se află și persoane alergice la arahide, pentru că nu vrei să riști și alte probleme de sănătate.

Ulei de soia

Prin periplurile tale prin magazine, ai văzut și ulei de soia, dar nu știai nimic despre el. Îți spunem că are un punct de ardere destul de ridicat. Ceea ce îl indicat mai mult în cazul preparatelor asiatice, deoarece are un gust oarecum specific, cu care nu toată lumea se împacă.

Ulei de in

Salatele tale vor fi mult mai delicioase dacă folosești acest ulei, care are un gust care amintește ușor de al nucilor. Plin de acizi grași omega-3, se recomandă să nu prăjești alimente în el.

Ulei de nuci

Gustul de nucă al acestui ulei îl face foarte potrivit de folosit în salate sau alte preparate reci. Nu este indicat pentru gătit, pentru că are un punct de ardere foarte scăzut.

Ulei de cânepă

Una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 și omega-6, uleiul de cânepă este privit ca fiind benefic pentru sănătatea sistemului cardiovascular și a sistemului nervos. Se potrivește de minune cu salatele tale pline de vitamine, pentru că nu excelează la punct de ardere.

Ulei de grâu încolțit

Nici acest ulei extras din germeni de grâu încolțit și plin de vitamine și antioxidanți nu este indicat pentru preparare termică. Se găsește ceva mai greu și este destul de scump.

Ulei de migdale

Dacă îți place gustul migdalelor, atunci vei adora acest ulei. Cu doar o ușoară aromă amăruie, este perfect pentru a fi folosit atunci când pregătești ceva la cuptor. În plus, este o sursă bună din acele grăsimi sănătoase de care organismul are nevoie.

Ulei de nuci macadamia

Destul de rar întâlnit pe la noi, acest ulei are un gust bogat și o textură fină. Indiferent dacă vrei să îl folosești pentru salate, pentru a prăji sau pentru un preparat la cuptor, este uleiul care se potrivește de minune.

Ulei de sfeclă

Da, nu glumim deloc. Este un ulei care, deși puțin cunoscut, dacă îl găsești pe rafturile magazinelor, îl poți cumpăra cu încredere. Uleiul de sfeclă are un gust ușor dulceag, fiind plin de antioxidanți și nutrienți. De preferabil să fie folosit pentru salate sau preparate care se gătesc la foc mediu.

Articole recente

web design itexclusiv.ro