9 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăSanatate / HobbyMedicinăOboseala cronică. Cauze și remedii

Oboseala cronică. Cauze și remedii

Date:

Articole asemanatoare

Ce trebuie să știi despre ficatul gras

Din ce în ce mai multe persoane, chiar și...

Ce este gastrita și cum o poți ține sub control cu metode naturale

Tu sau cineva drag ție a primit diagnosticul de...

Despre menopauză. Simptome și remedii naturiste

Menopauza nu trebuie văzută ca ”bau-bau”, ci ca fiind...

Semne de alarmă pe perioada sarcinii

Perioada sarcinii este, într-adevăr, una specială în viața femeilor....

Remedii care îți pot ameliora psoriazisul

Există multe cauze care pot sta în spatele afecțiunilor...

Simți că nu mai reziști! Ai și uitat când ai avut ultimele zile libere, iar până la concediu mai e o groază de timp. Să fie vreo boală sau s-a instalat oboseala cronică? Să vedem cum te putem ajuta în acest sens.

Ce este oboseala cronică?

Cu siguranță ai auzit despre oboseala cronică, dar nu știi exact despre ce este vorba. Specialiștii o definesc ca acea stare de epuizare, atât fizică, cât și mentală, care nu se ameliorează atunci când te odihnești suficient. Deși nu e acel gen de afecțiune pe care lumea să îl trateze cu mai multă importanță, această stare îți poate afecta mult calitatea vieții. De aceea, am decis să ne ocupăm puțin de ea, pentru a vedea cum reușim să o ținem sub control. Sau să-i depășim mai ușor neplăcerile.

Cauze ale oboselii cronice

Există multe cauze care stau la apariția acestei afecțiuni, și pe scurt îți vom vorbi despre ele.

Sindromul de oboseală cronică

Au trecut cel puțin 6 luni de când simți că ai ajuns la capătul puterilor și nu reușești să-ți revii prin odihnă? Atunci sigur este o problemă. Cel mai probabil te confrunți cu dureri de cap. De asemena, te concentrezi mai greu și ai parte de dureri articulare și musculare.

Fibromialgia

Starea de epuizare pe care o resimți și de care nu reușești să scapi ar putea fi cauzată și de fibromalgie. Este o afecțiune care are drept manifestări oboseală generalizată, dureri musculare sau puncte de durere, sensibile la atingere.

Anemie

Chiar dacă ești pe plus cu numărul de kilograme, asta nu înseamnă că nu poți suferi de anemie, o afecțiune care presupune un nivel scăzut de hemoglobină. Printre stările pe care le experimentezi acum se află senzația de slăbiciune, stări de oboseală și o capacitate mai scăzută de a te concentra.

Hipotiroidism

Dacă suferi de hipotiroidism, atunci nu este nimic ieșit din comun să te simți mai mereu obosit/ă. Și să ai parte de kilograme în plus, o sensibilitate mai ridicată la frig și multe altele.

Anxietate și depresie

Cele două afecțiuni sunt însoțite, printre altele, de un nivel mult mai scăzut de energie. Ceea ce face ca gestionarea sarcinilor zilnice să fie o adevărată provocare pentru ele.

Insuficiența renală

Acumularea de toxine în organism, cauzată de insuficiența renală cronică te poate face să simți acele stări de oboseală pe care nu poți să le controlezi.

Apneea de somn sau unele afecțiuni cardiace

Dacă te confrunți în mod regulat cu episoade de oprire a respirației în timpul somnului, atunci să știi că și acestea pot duce la acea epuizare generală despre care îți ziceam, la care se adaugă și unele afecțiuni cardiace.

Remedii naturale pentru oboseală cronică

Este important să nu lași oboseala cronică să te cuprindă. Trebuie să discuți cu medicul tău despre stările pe care le experimentezi. Între timp, avem și noi unele remedii naturale pentru tine, care ar putea să îți vină în ajutor.

Odihnă

Încearcă, pe cât posibil, să îți faci un program regulat de odihnă, pe care să îl respecți, indiferent că e zi lucrătoare sau stai acasă. Găsește locul unde te odihnești cel mai bine, unde simți confortul dorit și ai și liniștea necesară.

Scapă de stres

Dacă apelarea la tehnici de relaxare nu este chiar pe placul tău, poți oricând să îți găsești propriile metode prin care să reduc nivelul de stres din viața ta. Poate fi o activitate care te relaxează, cum ar fi cititul unei cărți, pescuitul, un anumit sport sau altele.

Stil alimentar sănătos

Cel mai probabil, și stilul tău alimentar era unul de-a dreptul haotic, și asta a contribuit la apariția acelei stări de oboseală cronice. Renunță la consumul de zahăr și carbohidrați simpli și înlocuiește-le cu variantele lor sănătoase. Vei vedea astfel că începe să se vadă luminița de la capătul tunelului.

Hidratare corectă

Chiar dacă este cald sau nu afară, trebuie să te hidratezi în mod corect. Bea suficientă apă sau ceaiuri neîndulcite pe parcursul zilei. Senzația de oboseală poate fi cauzată sau accentuată și de o deshidratare severă.

Exerciții fizice

Nu este nevoie să devii noul Iron Man, ci doar să faci ceva mai multă mișcare. Sedentarismul aduce după sine o mulțime de neplăceri, iar oboseala și kilogramele în plus se numără printre ele. Prin urmare, alege să mergi mai mult pe jos sau cu bicicleta, urcă treptele și nu mai folosi ascensorul, mergi la înot, aleargă ușor prin parc jumătate de oră, după program și vei simți multe îmbunătățiri în viața ta.

Fără stimulante înainte de culcare

Cu puțin timp înainte de culcare încearcă să nu mai bei cafea sau să mănânci ceva dulce. Și, pe cât posibil, renunță la privitul la televizor sau cititul pe telefon, laptop ori tabletă. Mai bine citește câteva pagini dintr-o carte pe placul tău și apoi, gata, este timpul de somn!

Suplimente alimentare

Chiar dacă sunt multe suplimentele alimentare naturale care promit că te scapă de problema oboselii cronice, asta nu înseamnă că ți le poți administra fără să ai acordul medicului în acest sens. De aceea, discută și cu el despre ele și, în funcție de evaluarea pe care ți-o va face, vei primi și recomandările lui. Este posibil ca totul să se rezolve prin administrarea unui supliment de vitamina D. Ori poate fier sau vitaminele din complexul B-urilor să fie ceea ce ai tu nevoie. Oricum ar fi, indicațiile medicului sunt cele mai bune de urmat.

 

Articole recente

web design itexclusiv.ro