15.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăSanatate / HobbyMedicinăCe este maladia Scheuermann?

Ce este maladia Scheuermann?

Date:

Articole asemanatoare

De ce este important să ai la birou automate de snacks?

Automatele de snacks reprezintă o adiție valoroasă la mediul...

Ce trebuie să știi despre ficatul gras

Din ce în ce mai multe persoane, chiar și...

Oboseala cronică. Cauze și remedii

Simți că nu mai reziști! Ai și uitat când...

Ce este gastrita și cum o poți ține sub control cu metode naturale

Tu sau cineva drag ție a primit diagnosticul de...

Despre menopauză. Simptome și remedii naturiste

Menopauza nu trebuie văzută ca ”bau-bau”, ci ca fiind...

Maladia Scheuermann, cunoscută și sub denumirea de cifoză juvenilă, este o afecțiune a coloanei vertebrale caracterizată prin curbura excesivă a regiunii toracice a acesteia. Această afecțiune afectează în principal adolescenții în perioada de creștere, iar simptomele pot varia de la ușoare la severe, având un impact asupra posturii și a calității vieții pacientului.

Ce este maladia Scheuermann?

Maladia Scheuermann este o tulburare a dezvoltării coloanei vertebrale, caracterizată prin apariția unei cifoze excesive, adică o curbare anormală a coloanei în partea superioară a spatelui. Această afecțiune afectează de obicei vertebrele toracice din partea superioară a coloanei vertebrale și se dezvoltă în timpul perioadei de creștere rapidă a adolescenței.

Cauze:

Cauza exactă a maladiei Scheuermann nu este complet înțeleasă, însă se crede că multiple factori pot contribui la dezvoltarea acesteia. Printre acești factori se numără:

 1. Ereditatea: Există o predispoziție genetică pentru maladia Scheuermann, iar persoanele cu istoric familial de afecțiuni ale coloanei vertebrale pot avea un risc mai mare de a dezvolta această tulburare.
 2. Factori de mediu: Anumiți factori de mediu, cum ar fi poziția în timpul creșterii și activitățile care implică o postură incorectă sau solicitare excesivă a coloanei vertebrale, pot contribui la dezvoltarea maladiei Scheuermann.
 3. Dezechilibre musculare: Diferențele în dezvoltarea și tonusul mușchilor din spate pot contribui la apariția unei cifoze excesive în cazul maladiei Scheuermann.

Simptome:

Simptomele asociate cu maladia Scheuermann pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și pot include:

 • Curbura excesivă a coloanei vertebrale: Cea mai evidentă caracteristică a maladiei Scheuermann este o curbare excesivă a coloanei vertebrale în partea superioară a spatelui, cunoscută sub numele de cifoză.
 • Durere în partea superioară a spatelui: Mulți pacienți cu maladie Scheuermann pot experimenta dureri sau disconfort în partea superioară a spatelui, mai ales în timpul activităților care implică statul sau mersul prelungit.
 • Rigiditate și restricție a mișcării: Maladia Scheuermann poate cauza o rigiditate generală a coloanei vertebrale, ceea ce poate limita mișcarea și flexibilitatea spatelui.
 • Dezechilibru postural: Curbura excesivă a coloanei vertebrale poate duce la un dezechilibru postural și poate afecta aspectul estetic al spatelui.
 • Durere radiculară: În unele cazuri, maladia Scheuermann poate comprima nervii din regiunea toracică a coloanei vertebrale, cauzând durere radiculară care poate iradia spre piept sau brațe.

Opțiuni de Tratament:

Tratamentul maladiei Scheuermann depinde de severitatea simptomelor și de impactul pe care acestea îl au asupra calității vieții pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 • Terapie fizică: Exercițiile de întindere și întărire a musculaturii spatelui pot ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea posturii.
 • Medicație: Analgezicele sau antiinflamatoarele non-steroidiene pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea durerii asociate cu maladia Scheuermann.
 • Corecție posturală: Tehnicile de corecție posturală și utilizarea dispozitivelor de sprijin, cum ar fi corsetele, pot ajuta la corectarea și menținerea posturii adecvate a coloanei vertebrale.
 • Chirurgie: În cazurile severe sau în care simptomele nu răspund la alte forme de tratament, intervenția chirurgicală poate fi considerată pentru corectarea deformității coloanei vertebrale.
 • Consiliere și suport psihologic: Pentru pacienții care se confruntă cu impactul emoțional al maladiei Scheuermann, consilierea și suportul psihologic pot fi utile pentru gestionarea anxietății și depresiei asociate.

Maladia Scheuermann este o afecțiune a coloanei vertebrale care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului. Cu toate acestea, cu o abordare corespunzătoare a tratamentului și managementului simptomelor, mulți pacienți pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a simptomelor și o calitate mai bună a vieții. Consultarea cu un medic specialist în ortopedie sau neurologie este esențială pentru diagnosticarea corectă și stabilirea unui plan de tratament adecvat pentru maladia Scheuermann.

Cum se tratează modern maladia Scheuermann?

Maladia Scheuermann, cunoscută și sub denumirea de cifoză juvenilă, este o afecțiune a coloanei vertebrale caracterizată prin curbura excesivă a regiunii toracice a acesteia. În ultimele decenii, s-au făcut progrese semnificative în tratarea acestei afecțiuni, cu apariția unor tehnici moderne și opțiuni de tratament inovatoare.

Diagnostic Precis:

Înainte de a discuta despre opțiunile de tratament moderne, este esențial să se efectueze un diagnostic precis al maladiei Scheuermann. Acest lucru poate implica utilizarea imaginilor medicale, cum ar fi radiografiile, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN), pentru a evalua gradul de curbură a coloanei vertebrale și pentru a identifica eventualele complicații asociate.

Opțiuni de Tratament Modern:

 1. Terapia Fizică Avansată:
  • Terapia fizică rămâne un pilon important în tratamentul maladiei Scheuermann, însă au fost dezvoltate tehnici și metode mai avansate pentru a îmbunătăți rezultatele. Acestea pot include terapie manuală, exerciții de corecție posturală asistate de tehnologie și tehnici de reeducare motorie.
 2. Utilizarea Dispozitivelor Ortopedice Personalizate:
  • Progresele în tehnologia 3D și în fabricarea aditivă au permis crearea de dispozitive ortopedice personalizate, cum ar fi corsete sau orteze, care sunt adaptate specific anatomiei și nevoilor individuale ale pacientului. Aceste dispozitive pot ajuta la corectarea posturii și la reducerea durerii asociate cu maladia Scheuermann.
 3. Intervenții Chirurgicale Minim-invazive:
  • În cazurile severe sau în care simptomele nu răspund la alte forme de tratament, intervențiile chirurgicale pot fi necesare. Totuși, au fost dezvoltate tehnici chirurgicale moderne și minim-invazive, cum ar fi vertebroplastia și cifoplastia, care implică injectarea de ciment ortopedic în vertebrele afectate pentru a stabili și stabiliza coloana vertebrală.
 4. Tehnici de Imagistică Avansată în Timp Real:
  • Imagistica avansată în timp real, cum ar fi fluoroscopia și ghidajul cu imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), poate fi folosită în timpul intervențiilor chirurgicale pentru a oferi o vizualizare mai precisă și în timp real a coloanei vertebrale și a structurilor adiacente, ceea ce poate îmbunătăți precizia și siguranța procedurilor.
 5. Terapii Biologice și de Înlocuire a Discului:
  • Cercetările sunt în curs de desfășurare în domeniul terapiilor biologice și al înlocuirii discului pentru a trata maladia Scheuermann prin restaurarea și regenerarea țesuturilor deteriorate ale coloanei vertebrale. Aceste terapii pot implica utilizarea de celule stem sau alte tehnici de inginerie tisulară pentru a promova vindecarea și regenerarea țesuturilor afectate.

Abordarea Multidisciplinară:

Tratamentul modern al maladiei Scheuermann implică adesea o abordare multidisciplinară, care poate include colaborarea între ortopezi, neurochirurgi, fizioterapeuți, terapeuți ocupaționali și alți specialiști pentru a oferi o îngrijire holistică și personalizată pacientului.

Perspective și Prognoză:

Cu toate că maladia Scheuermann poate fi o afecțiune debilitantă, avansele în tratamentul modern au îmbunătățit semnificativ perspectivele și prognoza pacienților. Cu un diagnostic precoce și un plan de tratament adecvat, mulți pacienți pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a simptomelor și o calitate mai bună a vieții.

Tratamentul modern al maladiei Scheuermann este în continuă evoluție, iar noile tehnologii și opțiuni de tratament oferă speranțe reale pentru pacienți. Cu o abordare multidisciplinară și personalizată, pacienții pot beneficia de o îngrijire mai eficientă și mai eficace, care să le permită să trăiască o viață activă și sănătoasă în ciuda afecțiunii lor. Este important ca pacienții să caute îngrijirea și tratamentul de la profesioniști medicali specializați în tratarea maladiei Scheuermann pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile.

Articole recente

web design itexclusiv.ro