17 C
București
vineri, octombrie 4, 2024
AcasăDiverseLifestyleMituri demontate despre sănătate

Mituri demontate despre sănătate

Date:

Articole asemanatoare

Care este diferența dintre Palo Santo și lemnul de santal?

Aromele exotice și proprietățile spirituale ale lemnului de santal...

Cum se dezinfectează corect capetele de freză pentru unghii?

Îngrijirea unghiilor reprezintă o parte esențială a rutinei de...

Cum organizezi o nuntă distractivă?

Organizarea unei nunți distractive necesită planificare atentă, creativitate și...

De ce este Bucureștiul atât de aglomerat?

Bucureștiul, capitala României, este cunoscută pentru aglomerația sa persistentă....

Combinații alimentare pe care este indicat să le eviți

Nu doar din încercarea de a-ți controla mai bine...

Cu siguranță, fiecare dintre noi a auzit, măcar o dată în viață, mituri despre sănătate. Despre unele dintre ele nici măcar nu ești conștient că nu au nicio valoare din punct de vedere medical, dar ai impresia că sunt literă de lege, cum se spune. De aceea, am decis să îți spunem și noi câteva mituri despre sănătate, să îți demonstrăm cât de greșite sunt și în acest fel, să le eviți pe viitor.

Transpiri, înseamnă că arzi grăsimi

Un mit destul de des întâlnit, mai ales în rândul celor care au decis că vor să facă o schimbare și să ducă o viață ceva mai activă. De fapt, transpirația este răspunsul firesc al organismului atunci când se confruntă cu un efort fizic, dar asta nu înseamnă că arzi și grăsimi. Acea pierdere în greutate are legătură cu deficitul caloric și nu cu faptul că ai transpirat tu foarte mult în timp ce erai pe aparate.

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei

Recunoaște, sigur ai auzit această replică, și cu siguranță erai convins/ă de corectitudinea ei. Fiecare masă are importanța ei, trebuie doar să știi cum și ce să consumi pentru a avea parte de un stil alimentar sănătos și echilibrat, astfel încât organismul tău să primească vitaminele, nutrienții și tot ce mai are nevoie. Evident, și fără ca alegerile tale alimentare să îți aducă kilograme în plus.

Să mănânci sănătos este foarte scump

Din nou, ceva care îți sună chiar foarte sănătos. De fapt, nu este chiar așa, și în prezent există mai multe opțiuni care să îți permită un stil alimentar sănătos. Alege să gătești acasă și nu să comanzi de la anumite locații specializate în așa ceva, cumpără alimente de la producători și nu din supermarketuri. Sunt doar câteva dintre ele, care îți arată că nu trebuie să cheltuiești sume mari pentru a mânca sănătos.

Toți carbohidrații te îngrașă

Carbohidrații sunt acea sursă importantă de energie pentru organism, așa că avem nevoie și de ei. De fapt, propriu-zis nu ei ne îngrașă, ci acel exces caloric. Optează pentru carbohidrați complecși și vei simți diferența.

Suplimentele alimentare sunt mereu benefice

Nu negăm faptul că suplimentele alimentare naturale sunt mai mult decât benefice în anumite circumstanțe, dar asta nu înseamnă că trebuie să corectezi eventualele carențe doar cu ajutorul lor. Încearcă mai întâi prin alimentație, iar o dietă echiibrată este ceea ce ai nevoie. Reține că în doze mari, sau fără să fie neapărat nevoie de ele, aceste suplimente alimentare pot să îți dea peste cap organismul.

Dacă dormi în week-end îți revii mai ușor

Da, știm și noi cât de importantă este odihna pentru refacerea organismului, dar ne referim la cea constantă. Dacă în timpul săptămânii ai dormit pe apucate, nu rezolvi nimic dacă în week-end nu te dai jos din pat. Alege mai degrabă să îți faci un program de somn pe care să îl respecți, decât să procedezi în acest fel.

Evită complet alimentele grase

Ne-am obișnuit să percepem alimentele bogate în grăsimi ca fiind unele nesănătoase, și de aceea să le evităm. Este perfect, dacă vorbim de acele grăsimi mai puțin benefice. Există însă unele grăsimi, cum sunt cele din nuci, oleaginoase și avocado de care organismul chiar are nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie. Dacă vei renunța complet la ele, nu faci decât să te confrunți cu deficiențe nutriționale grave.

Dietele au același efect pentru toată lumea

Ți se pare cunoscut? Da, și nouă! Este unul dintre cele mai întâlnite mituri legate de sănătate. Fiecare persoană are un anumit istoric medical, și de aceea nici dietele nu au același răspuns pentru ele. Dacă la mine a funcționat dieta mediteraneană, nu înseamnă că și pentru tine va fi la fel. În cazul în care vrei să slăbești, cel mai bine este să apelezi la un specialist în nutriție. El va analiza strict cazul tău și îți va recomanda acele alimente sau combinații care sunt eficiente pentru tine.

Dacă mănânci multe dulcuri vei face diabet zaharat

Nu există nicio legătură între consumul moderat de dulciuri și apariția acestei afecțiuni. De fapt, declanșarea diabetului depinde de stilul de viață, factori genetici, stres și multe altele. Prin urmare, nu te gândi că există vreo restricție în acest sens, doar că moderația te ține la adăpost și de alte probleme de sănătate.

Antibioticele sunt bune pentru infecțiile virale

Românii sunt adevărați campioni la administrarea de antibiotice, pe care le folosesc chiar și pentru infecțiile virale. Medicii ne spun că ele sunt eficiente în cazul infecțiilor bacteriene, iar administrarea antibioticelor ”după ureche” și fără consultarea unui specialist, nu poate decât să îți dea peste cap organismul.

Sarea de baie elimină toxinele

Sărurile de baie adăugate în cadă te pot ajuta să te relaxezi, dar nu au niciun fel de legătură cu eliminarea toxinelor.

Trebuie să bei opt pahare de apă/ doi litri de apă pe zi

Sunt persoane care au nevoie de mai multă apă pe zi, iar altele de mai puțină. Învață să îți cunoști organismul și să îi oferi hidratarea corectă.

Fumatul țigărilor electronice este inofensiv

Da, este adevărat, fumatul țigărilor electronice nu este atât de dăunător față de cele clasice, dar asta nu înseamnă că este un obicei sănătos. Mai bine renunță de tot la fumat pentru că ești mai câștigat așa.

Tu mai cunoști și alte mituri despre sănătate? Le așteptăm mai jos, în secțiunea de comentarii!

Articole recente

web design itexclusiv.ro