Menopauza nu trebuie văzută ca ”bau-bau”, ci ca fiind o etapă firească din viața unei femei mature. Pentru majoritatea reprezentantelor sexului frumos, menopauza se poate instala între 45 și 55 de ani. Sunt și excepții însă, când ultima menstruație apare mai devreme sau mai târziu de acest interval.
Simptome mai puțin plăcute ale menopauzei
De regulă, există și unele simptome care însoțesc această etapă. Totuși, după cum spuneam mai sus, nu este obligatoriu ca toate femeile care se confruntă cu menopauza să aibă parte de ele. Dar noi ne facem datoria și îți vorbim pe scurt, despre posibilele neplăceri cu care te-ai putea confrunta.
Cicluri menstruale neregulate
Dacă până acum nu aveai probleme cu ciclul menstrual, care venea cu o precizie de ceasornic, este posibil ca acum să ai parte de unele schimbări în această privință. Cicluri mai scurte sau mai lungi, sângerări mai abundente sau dimpotrivă, mult mai ușoare, sunt câteva dintre semnele prin care menopauza își face simțită prezența.
Senzația de buze uscate
Pare ceva minor, dar să știi că sunt multe femei care au afirmat în această perioadă că și-au simțit buzele mai uscate ca de obicei. Această schimbare este cauzată de diminuarea nivelurilor de estrogen și este perfect normală.
Bufeuri
Unul dintre simptomele cele mai neplăcute, pe care îl vei identifica imediat. Senzațiile de căldură intense resimțite în special în zona feței și în partea de sus a corpului, precum și transpirația în exces intră și ele pe lista de simptome neplăcute ale menopauzei.
Tulburări de somn
Este posibil ca acum să ai parte de episoade din ce în ce mai frecvente de insomnie. Sau să simți că nu te odihnești suficient. Din această cauză, apar și schimbări de dispoziție. Te enervezi mult mai ușor, treci prin stări de anxietate și, în cazuri mai grave, poate apărea și depresia.
Uscăciune vaginală
Scăderea nivelurilor de estrogen contribuie, printre altele, și la subțierea mucoasei vaginale. Din acest motiv, poți simți disconfort sau chiar durere în timpul actului sexual.
Incontineță urinară
Scăderea tonusului muscular, dar și senzația de uscăciune a mucoasei uretrale îți poate aduce ”cadou” unele probleme urinare, cum ar fi o ușoară incontinență.
Probleme cu concentrarea și memoria
Deși mai rar întâlnite, nu sunt deloc excluse. Unele femei susțin că au avut parte de probleme de concentrare și pierdere a memoriei în această perioadă. Lucru care le-a creat un disconfort accentuat.
Kilograme în plus
Dacă până acum nu era chiar atât de dificil să slăbești, acum vei vedea că este nevoie de ceva mai multă muncă. De fapt, multe femei susțin că au avut parte de multe kilograme în plus atunci când au intrat la menopauză.
Dureri de articulații
Printre neplăcutele simptome ale menopauzei se află și durerile articulare, ba chiar și o mai mare rigiditate a acestora.
Valori crescute ale colesterolului
Monitorizează-ți cu atenție valorile colesterolului ”rău” în această perioadă deoarece acestea pot crește destul de mult. Schimbă-ți stilul alimentar sau discută cu medicul și vezi care sunt și recomandările lui.
Probleme digestive
Dacă până acum nu te-ai confruntat cu constipație sau balonare decât ocazional, este posibil ca acum episoadele să fie mult mai dese. Nu te repezi din prima la medicamente cu efect laxativ pentru a scăpa de problemă, ci încearcă mai întâi metode naturale. Ele pot avea efecte pozitive și în ceea ce privește remedierea altor simptome neplăcute ale constipației.
Păr facial în exces
Nu, nu este deloc o glumă, și unele femei susțin că au avut parte de o pilozitate facială în exces, ceea ce le-a făcut să simtă că nu mai au atât de multă încredere în ele.
Problemele dentare
Menopauza îți poate afecta sănătatea gingivală și există un risc ceva mai ridicat de a avea parte de probleme dentare.
Remedii naturale care îți țin simptomele neplăcute sub control
După cum aminteam anterior, este doar o etapă, una destul de dificilă, și care poate fi suportată ceva mai ușor dacă respecți anumite recomandări. Pe cele mai importante dintre ele ți le prezentăm noi, ceva mai jos.
Stil alimentar echilibrat
Vei resimți mult mai puțin sau chiar deloc simptomele care însoțesc menopauza dacă ai un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, plină de fructe și legume proaspete, proteine slabe, grăsimi sănătoase și cereal integrale.
Fitoterapie
Există unele plante care sunt recunoscute ca fiind printre cele mai bune în caz de menopauză. Discută cu un specialist despre ele și cum le poți folosi și tu. În funcție de istoricul tău medical, el va ști să îți facă recomandările specifice.
Suplimente alimentare
În farmacii, pe internet sau în magazinele cu produse naturiste găsești unele suplimente alimentare care te pot ajuta să treci mai ușor peste această perioadă. Ne referim în special la vitamina D, calciu sau acizi grași Omega 3. Le poți încerca și tu, pentru că sunt de mare ajutor.
Exerciții fizice
Nu doar că vei reuși să nu te îngrași foarte mult la menopauză, dar vei vedea și că insomniile încep să dispară. Și gestionarea stresului va fi mult mai ușoară în acest fel. Nu trebuie să alergi kilometri întregi sau să rupi aparatele, ci ne referim la exerciții fizice ușoare, dar regulate.
Fiecare femeie are propriile manifestări ale menopauzei. De aceea, încearcă să găsești ceea ce se potrivește în cazul tău și nu ezita să discuți cu medicul despre aceste schimbări, pentru a vedea care sunt indicațiile lui în acest sens.