Tu sau cineva drag ție a primit diagnosticul de gastrită, dar cu toate astea nu înțelegi foarte bine ce reprezintă această afecțiune. Vom încerca să îți venim în ajutor cu câteva informații utile în cea ce privește gastrita, precum și câteva remedii naturale care contribuie la ameliorarea bolii.
Ce este gastrita?
Pe înțelesul tău, atunci când spunem gastrită ne referim la o inflamație a mucoasei stomacului.
Simptomele gastritei
Există unele simptome care se regăsesc atât în gastrita acută, cât și cronică, și despre ele îți vom aminti și noi.
-
Disconfort sau durere în regiunea abdominală
Este primul simptom, dar și cel mai cunoscut, prin care se manifestă gastrita. Vei resimți un disconfort sau o durere în partea superioară a abdomenului.
-
Senzație de arsură
Sunt unii pacienți care au acuzat senzații de arsură în aceeași parte a abdomenului, iar acesta este un nou simptom al acestei afecțiuni.
-
Balonări frecvente, senzație de greață și vărsături
Dacă și după o masă lejeră ajungi să te confrunți cu balonare, atunci mai mult ca sigur suferi de gastrită. Și tot la capitolul simptome ale bolii remarcăm și senzația de greață și vărsăturile, pe care mulți le confundă cu o indigestie sau o criză de fiere.
-
Inapetență
Printre manifestările gastritei se mai află și pierderea poftei de mâncare, senzație neplăcută de arsură sau iritare la nivelul gâtului, eructații frecvente. În cazuri mai grave, poate apărea și sângerarea stomacală.
Mergi la medic pentru tratament
Sunt multe cauzele care stau la apariția gastritei, dar nu despre ele ne vom ocupa acum ci de tratamentul acestei afecțiuni. Cel mai bine este să te prezinți la medic, atât pentru a primi diagnosticul corect, dar și tratamentul de specialitate. În același timp, există și unele remedii naturale care te pot ajuta să ții sub control neplăcerile cauzate de această afecțiune.
Schimbă-ți obiceiurile alimentare
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți schimbi obiceiurile alimentare. Renunță la preparatele iuți sau picante, cele pline de grăsimi rele, prăjite, acide sau cele iritante pentru stomac. Mesele mici, dese și regulate sunt de preferat, în loc de cele copioase și rare. Renunță la fumat și pe cât posibil, redu cât mai mult consumul de alcool.
Ceaiuri cu efecte benefice
Există și unele ceaiuri care au efecte benefice în caz de gastrită. Astfel, cel de mentă îți calmează stomacul, îți reduce senzația de greață și are efecte antiinflamatorii, asemănătoare ceaiului de mușețel.
Consumă miere de albine
Dacă nu suferi de diabet, mierea de albine îți protejează mucoasa stomacală și are puternice efecte antibacteriene. Consumă miere simplă sau adaugă în ceai pentru un gust mai bun și un efect mai puternic.
Aloe vera, planta miracol
Nu degeaba a fost numită Aloe Vera planta miracol, pentru că are efecte benefice în cazul multor afecțiuni, printre care și gastrita. Sucul de Aloe Vera îți calmează iritațiile stomacale și reduce inflamația.
Apelează la probiotice
Probioticele sunt excelente pentru a restabili echilibrul florei intestinale. Prin urmare, poți consuma mai mult iaurt sau, dacă nu este pe placul tău, există și multe suplimente alimentare naturale care le conțin.
Turmeric
După cum probabil știi deja, turmericul conține curcumină, care este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Poate fi adăugat la diverse mâncăruri sau să apelezi la aceleași suplimente alimentare care îl au printre ingrediente.
Ulei de măsline
Ții minte ce spuneam mai sus despre schimbarea stilului obiceiurilor alimentare? Consumă mai mult ulei de măsline extravirgin deoarece acesta îți protejează mai bine mucoasa stomacului, având în același timp și proprietăți antiinflamatorii.
Redu stresul din viața ta
Probabil ai observat că atunci când te confrunți cu situații stresante, parcă și simptomele gastritei se resimt mult mai acut. De aceea, recomandarea noastră este să încerci să reduci cât mai mult stresul din viața ta, apelând la acele metode de relaxare care știi că au efect în cazul tău.
Bea apă alcalină
Ai auzit de ea, dar cu toate acestea nu ai încercat-o până acum. Este timpul să o lași să își demonstreze efectele pozitive și în cazul tău, deoarece pentru cei care suferă de gastrită îi ajută să neutralizeze aciditatea stomacului.
Mai multe fibre
Dacă ai probleme cu tranzitul intestinal și vrei să și ții sub control neplăcerile cauzate de gastrită, consumă alimente care conțin mai multe fibre. Nu va dura prea mult până vei simți o îmbunătățire a situației.
Fii atent la ceea ce îți face bine
Chiar dacă pare un sfat care aduce cu un clișeu, să știi că nu am exagerat deloc cu el. Învață să îți cunoști mai bine organismul, vezi care sunt semnalele pe care ți le transmite. Cu timpul, îți va fi mult mai ușor să identifici alimentele care nu îți fac rău, ce ceaiuri sau suplimente alimentare să consumi și astfel vei scăpa de multe dintre simptomele neplăcute ale acestei afecțiuni. De asemenea, nu uita nici de faptul că stresul trebuie evitat!
Discută cu medicul tău despre remedii naturale
Chiar dacă mai sus ți-am amintit de multe remedii naturale care îți pot veni în ajutor în lupta cu gastrita, asta nu înseamnă că le poți administra după bunul plac, fără teama unor efecte adverse mai puțin plăcute. Dimpotrivă, discută cu medicul tău despre ele și vezi care se potrivesc în cazul tău. Nu-ți face griji, vei reuși cu siguranță!