5.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăHome & DecoGrădină și exteriorFațada casei, cartea de vizită a locuinței

Fațada casei, cartea de vizită a locuinței

Date:

Articole asemanatoare

Idei de amenajare a terasei casei

Te numeri printre norocoșii care locuiesc la curte. Spațiul...

Fațada casei este prima care ne atrage atenția atunci când observăm o casă. Tot ea ne poate spune multe lucruri despre cei care locuiesc acolo. Designul ales, la care se adaugă materialele și culorile folosite pot ”vorbi”, așadar, despre starea materială proprietarilor și gusturile proprietarilor.

Cum alegem materialele

Dacă locuiți la casă, știți deja că aceasta reprezintă un fel de carte de vizită a proprietarilor. De aceea, renovarea fațadei are o mare importanță. Alegerea materialelor care vor fi folosite se va face în funcție de utilitate, dar și de tendințele actuale în materie de home design.

Gresia naturală îmbină utilul cu frumosul

Atunci când aleg stratul de acoperire pentru fațade, gresia naturală este unul din cele mai populare materiale de finisaj, având și avantajul că este foarte uşoară la aşezare şi prelucrare.

Placarea faţadelor cu gresie, realizată profesional, nu numai că va îmbunătăţi aspectul exterior al casei. Va rezolva, de asemenea, și multe probleme practice. Datorită proprietăţilor sale fizice şi chimice, gresia este ideală pentru acoperământul exterior al caselor. Astfel, pe perioada verii, când căldurile sunt sufocante, gresia protejează clădirea de razele soarelui, menţânînd o răcoare plăcută în interior, în timp ce toamna vine să vă protejeze casa împotriva ploilor şi a lapoviţei. Nici iarna cea geroasă nu este de temut pentru gresia naturală, deoarece este un material rezistent la îngheţuri. După cum nici vânturile puternice nu o afectează.

Lambriurile din PVC

Mai puțin folosite la noi, lambriurile din PVC încep să-și facă loc pe piața românească. Ideea de a construi fațadele caselor cu acest tip de material a fost împrumutată de la constructorii caselor de tip american. Specialiștii spun că PVC-ul are avantajul de a fi foarte rezistent, precum și foarte ușor de întreținut. Poate fi montat pe orice tip de suprafață și este accesibil ca preț. Lucru care face ca opțiunile românilor să se îndrepte și spre acesta atunci când vine vorba de fațada casei.

Acest tip de învelitoare este indicat să se folosească în zone climaterice cu temperaturi cuprinse între -40 si +50 de grade Celsius. Ceea ce s-ar preta pentru țara noastră. Constructorii spun că, la o simplă analiză, se pot constata avantajele placării fațadei casei cu lambriurile din PVC: avem parte de durabilitate, rezistență la uzură, întreținere ușoară și durată mare de viață.

Piatra naturală

Poate cel mai apreciat și, prin urmare, cel mai scump material folosit pentru construirea fațadelor caselor este piatra naturală. Acesta este cunoscut pentru faptul că oferă un aspect luxos clădirii. Însă este, fără îndoială, și unul dintre cele mai rezistente materiale de construcție. La acestea se adaugă faptul că fațada casei nu mai necesită operațiuni de întreținere, nemaifiind nevoie de lăcuire sau revopsire. Tot ce trebuie să faci este să o speli din când în când.

Piatra naturală pentru fațada casei poate fi găsită într-o varietate de culori și texturi. Cele cele mai populare tipuri de pietre folosite pentru fațadă sunt granitul, ardezia și calcarul. Din păcate, după cum v-am spus, aveți nevoie de un buget serios dacă vă doriți ca fațada casei dumneavoastră să fie placată cu acestea Pe lângă costul efectiv plătit pentru piatră și transportul acesteia, va trebui să plătești, de asemenea, și costul montării ce trebuie efectuată doar de specialiști. De aceea, multe persoane aleg să foloseasca piatra naturală doar pe anumite porțiuni ale fatadei pentru a aduce un plus de eleganță și rezistență casei.

Piatra reconstituită

Pentru cei care își doresc ca fațada casei să aibă parte de eleganța pietrei naturale, dar nu-și pot permite, le recomandăm o alternativă puțin mai ieftină a acesteia. Este vorba despre piatra reconstituită, care este obținută din bucăți măcinate de piatra naturală, care au fost apoi recompuse prin folosirea unor lianți. Practic, piatra reconstituită are o compoziție asemănătoare cu cea a betonului, dar imită pietrele naturale.

Lemnul

Lemnul este unul dintre materialele cele mai ieftine folosite pentru construirea fațadei casei. Fațadele din lemn au avantajul că pot fi montate și fără ajutorul profesioniștilor, așa că vei economisi costurile aferente montării. Cele mai folosite specii de lemn pentru construirea fațadelor caselor sunt bradul, pinul, molidul și mahonul. Din păcate, există și un mare dezavantaj. Acesta se referă la faptul că lemnul are costuri ridicate de întreținere, iar această operațiune trebuie efectuată la anumite intervale de timp.

Din cauza factorilor de mediu, fațadele casei fabricate din lemn tindă să își piardă strălucirea și culoarea. La acestea mai adăugăm și faptul este pasibil să fie deteriorat de carii, termite, ciuperci etc. Pentru a evita aceste neajunsuri, este nevoie ca la un interval de 5-7 ani fațada casei să fie revopsită cu vopseluri sau lacuri care să reziste la factorii naturali și la schimbările de temperatură și umiditate. În situația în care fațada casei este expusă unei umidități ridicate, crăparea și putrezirea lemnului vor fi primele care vă vor anunța că lucrurile nu sunt tocmai în regulă acolo.

Cărămida

Alături de lemn, cărămida este unul dintre cele mai vechi materiale folosite la construirea fațadelor caselor. Aceasta are avantajul că este un material foarte rezistent și ecologic, dar conferă și un aspect elegant casei. Există numeroase tipuri de cărămizi, de diferite culori, texturi, greutate etc., pentru toate gusturile și buzunarele. O fațadă a casei din cărămidă poate rezista chiar câteva zeci de ani, iar timpul si banii dedicați întreținerii acesteia sunt minime. Cărămida mai are avantajul că este un bun izolator termic care va păstra căldura în casă pe timp de iarnă, în timp ce vara casa va fi răcoroasă.

Vopseaua pe baza de silicați

Vopseaua pe bază de silicați este folosită atât pentru decorarea fațadelor noi, cât și pentru restaurarea celor vechi. Aceasta are avantajul că poate fi aplicată pe orice tip de suprafață. În plus, este foarte rezistentă și vine disponibilă într-o paletă largă de culori.

 

Articole recente

web design itexclusiv.ro