27.2 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăHome & DecoGrădină și exteriorCele mai cunoscute tipuri de gazon și ce trebuie să știi despre...

Cele mai cunoscute tipuri de gazon și ce trebuie să știi despre el

Date:

Articole asemanatoare

Sfaturi pentru a alege corect izolația casei tale

Izolatia este esențială pentru confortul termic, eficiența energetică și...

De ce să îți cultivi propriile legume

Cultivarea propriilor legume în grădina personală este o activitate...

Fațada casei, cartea de vizită a locuinței

Fațada casei este prima care ne atrage atenția atunci...

Idei de amenajare a terasei casei

Te numeri printre norocoșii care locuiesc la curte. Spațiul...

Atunci când locuiți la casă, o curte plină de verdeață și de flori este tot ce vă doriți mai mult. Nu există ceva mai relaxant decât să ieși seara, după o zi fierbinte de vară și să te bucuri de frumusețea grădinii tale. Dar, până ca acest lucru să fie posibil, primul pas spre înverzirea curţii este plantarea gazonului. De regulă, plantarea gazonului se face primăvara și se desfășoară după câteva reguli simple pe care, dacă le respectaţi, aveţi toate şansele să obţineţi un covor verde de toată frumuseţea.
În continuare vă vom vorbi despre două tipuri de gazon pe care le puteți folosi pentru a da culoare curții dumneavoastră.

Gazonul maur

Spre deosebire de gazonul tradițional, gazonul maur arată mai mult ca o pajiște cu iarbă verde și flori multicolore. Există două tipuri de gazon maur: unicolor – adică gazonul ce include în sine flori de diferite nuanțe ale unei culori, spre exemplu bleu, albastru, albastru-închis. Și gazonul multicolor – acel gazon care conține o varietate mare de culori pe o suprafață mică. De asemenea, gazonul maur poate fi format și fără flori. În compoziția sa pot fi incluse atât plante anuale, cât și perene.

• Vă puteți crea amestecul de plante

Dacă alegeți acest stip de gazon pentru curtea dumneavoastră, veți găsi cu siguranță în magazinele de grădinărit acele amestecuri de semințe gata făcute, ceea ce este destul de convenabil și comod pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă doriți și mai ales, aveți timpul necesar, puteți să vă faceți singur amestecul de plante pentru plantarea gazonului.
La prepararea amestecului trebuie să luați în considerație dorințele și preferințele dumneavoastră. Totuși, amintiți-vă că toate plantele de gazon ar trebui să să se potrivească cu clima din regiunea dumneavoastră. Dacă intenționați crearea unui gazon maur cu plante perene, aici se potrivesc margarete, zinnia pitică, ciuboțica-cucului și altele. În schimb, pentru unul cu plante anuale sunt recomandate speciile linarița, inul albastru, nemesia, margaretele.

• Toamna, anotimul cel mai bun pentru gazonul maur

Lucrul la gazonul maur se începe de toamna, cu pregătirea corespunzătoare a pământului. Procedând astfel veți avea mai puțin de lucru în primăvară. Săpați terenul și adaugați îngrășăminte organice după care, în primăvară, pregătiți terenul pentru plantarea gazonului. Afânați solul la o adîncime de aproximativ 10 cm și cu grijă înlăturați toate rădăcinile de buruieni. Îndreptați și compactați suprafața cu ajutorul unui cilindru special sau unui butoi umplut cu nisip. După compactare afânați solul la adîncimea de 2- 3 cm (cu grebla) pentru ca semințele să nimerească în sol și să nu fie purtate de vânt și păsări.
Treceți apoi la plantarea gazonului, semănând semințele de-a lungul terenului. Nu uitați să le amestecați cu nisip, pentru a avea parte de succes la răsărirea acestora. După încheierea plantării semințelor, nivelați iar solul cu o greblă și udați-l cu apă, de preferință cu pulverizatorul care are același efect asupra gazonului ca și o ploaie slabă, pentru ca semințele să nu fie spălate cu șuvoaie de apă. Dacă va fi o vreme bună, peste două săptămâni vor încolți primele semințe și la începutul verii o să înflorească primele flori.

Gazonul în stil Mauritius

În ultimii ani interesul pentru gazonul în stil Mauritius a început să revină în tendițe. Ce-i drept, la acest tip de gazon plivitul este dificil, dar în schimb îngrijirea nu este complicată. Dintre celelalte tipuri de gazon, acesta nu are nevoie de tunsori frecvente. Însă atunci când înflorește, se transformă într- un covor viu superb.

• Amestec de semințe

De obicei, într- un amestec de semințe pentru gazon mauritan pot fi incluse 30-40 de specii de următoarele flori nepretențioase galbenele, maci, albastrele de diferite soiuri (de culori aprinse sau de mosc), Delphinium, Ghypsophila, Iberis, Nemesia, crizanteme, garoafe chineze, linarița, margarete, etc. De fapt, oricare ar fi amestecul pe care l-ați ales pentru un gazon înflorit, ales după placul dvs., el va decora gradina și îi va da o originalitate fascinantă.

• Cum se plantează

Săpați terenul selectat la o adâncime de 15- 20 cm, eliberând solul de buruieni. Cu scopul de a îmbunătăți structura și fertilitatea solului, dacă este necesar, introduceți îngrășământul organic, turbă și nisip. Imediat înainte de plantarea semințelor, se recomandă să introduceți îngrășământul de gazon care conține azot. Dacă ați terminat operațiunile de mai sus, acum este necesar să aliniați și să compactați solul. Dacă nu aveți la îndemână nici un dispozitiv special pentru compactare, nu vă faceți griji. Puteți face acest lucru foarte simplu, mergeți pur și simplu pe bucata de pământ pregătită.

• Plantarea și întreținerea

Plantarea gazonului mauritan se face cel mai bine în prima jumătate a lunii mai, în vreme calmă, în mod obligatoriu în pământul umed. Acoperiți semințele împrăștiate cu o greblă. Rata de semănat este marcată pe ambalaj. După semănare irigați abundent peluza cu o stropitoare. Faceți acest lucru foarte atent, ca să nu spălați semințele. În viitor, este mai bine să irigați gazonul prin metoda de picurare, folosind aspersor instalat. Gazonul mauritan este ușor de întreținut și este tuns, de obicei, o dată la sfârșitul sezonului, după ce florile vor înflori și vor da semințe.

Noi v-am prezentat, pe scurt, cum se face plantarea gazonului în mod corect, precum și două stiluri de gazon care vor face ca toți cei care vă trec pragul casei să fie impresionați de felul cum arată curtea dumneavoastră. Cu toate acestea, dumneavoastră decideți ce gazon să plantați în curte și dacă stilurile prezentate de noi se pretează sau nu la ce spațiu dispuneți.

Articole recente

web design itexclusiv.ro