5.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăHome & DecoDesign InteriorTipuri de ferestre pentru casa ta

Tipuri de ferestre pentru casa ta

Date:

Articole asemanatoare

Accesoriile pentru fereastră, combinația dintre util și confort

Atunci când de gândim la o casă, principalele lucruri...

Ferestrele casei, ochii spre lume ai locuinței tale

Ne-am obișnuit să luăm multe lucruri ca fiind firești...

Cum să îți alegi lenjeria de pat în mod corect

O lenjerie de pat trebuie aleasă nu doar din...

Cum să îți amenajezi casa, deși finanțele tale nu sunt grozave

Să îți amenajezi casa după bunul plac este visul...

Sugestii pentru pardoseala locuinței

Vrei să faci o schimbare în locuința ta? Sau...

Atunci când vine vorba despre renovarea locuinței, mulți dintre noi iau în calcul și înlocuirea ferestrelor. Cu toate acestea, pentru majoritatea românilor, înlocuirea vechilor ferestre cu o tâmplărie nouă și modernă reprezintă o decizie importantă. Este vorba în primul rând de o investiție pe care o facem pentru mulți ani, cu eforturi financiare destul de mari. Și tocmai pentru că vorbim aici de costuri, ne dorim ca investiția făcută să fie una de calitate.

Printre caracteristicile cheie ale unei ferestre de calitate se numără o bună izolare termică, durabilitate şi siguranţă în exploatare, precum şi protecţie în faţa acţiunii factorilor externi.

Firește, există numeroase tipuri de ferestre pe piață. Diferența constă, în primul rând, în materialul de bază folosit. Astfel, putem vorbi despre ferestre din lemn stratificat, aluminiu sau PVC.

Ferestrele din lemn stratificat

Principalul avantaj al acestor tipuri de ferestre este faptul că elimină cel mai mare dușman al locuințelor, respectiv condensul. Pentru cei care aleg această variantă, condensul poate dispărea în mare parte sau chiar în totalitate, în funcţie de celelalte caracteristici ale imobilului. Din păcate, are parte și de un dezavantaj: cu timpul pot apărea probleme la îmbinări. Lemnul poate avea o rezistenţă scăzută la umiditate sau expunere la soare, dacă nu a fost uscat corespunzător înainte de prelucrare. În plus, pentru a păstra un aspect plăcut, lemnul trebuie revopsit într-un interval de trei până la zece ani.

Ferestrele din aluminiu

Tâmplăria de aluminiu vine cu un avantaj deloc de neglijat: durata cea mai mare de viaţă. Rezistenţa ei la ciclurile îngheţ-dezgheţ nu este deloc de neglijat. iar structura de aluminiu permite o încărcare de sarcină mai mare. Mai multă lumină naturală înseamnă un confort sporit şi facturi mai mici. Totuşi, aluminiul nu se pretează locuințelor obișnuite, fiind indicat în special pentru arhitecturi speciale, case cu pereţi din stică, magazine sau birouri. Dacă ne referim la ferestrele standard, atunci vă spunem că aluminiul oferă o izolare termică inferioară. Astfel, temperaturile din cameră se pot schimba mai uşor în funcţie de fluctuaţiile de temperatură de-afară.

Ferestrele din PVC

Dacă vorbim de PVC, atunci vă spunem că reprezintă alegerea majorităților românilor. De ce? Pentru că asigură un coeficient superior de izolare termică şi fonică, iar raportul calitate-preţ este unul bun. Dacă ne gândim la tipuri de ferestre, în general, atunci putem spune că acestea sunt ieftine, uşor de întreţinut şi pot fi folosite în forme speciale. Dezavantajul e că sunt la fel de rezistente în timp ca aluminiul şi pot ceda mai uşor la factori mecanici. Totuşi, durata de viaţă a acestora este de până la 50 de ani. Asta înseamnă ceva, nu?

Alegerea reușită a ferestrelor PVC depinde de calitatea profilului PVC (producătorul lui) și de compania de încredere. Aceasta vă va ajuta să-l alegeți, va produce și instala geamurile termopan.

Dar, să revenim la tipurile de ferestre.

Ferestre culisante

Aceste tipuri de ferestre se întâlnesc în special în regiunile cu climă caldă. Ele se caracterizează prin funcția de culisare a cercevelelor, fără posibilitatea de basculare. Nu sunt indicate pentru zonele cu climă mai aspră, dar funcționează perfect în regiunile mai calde, de exemplu în ţările mediteraneene.

Ferestre în stil francez

Tipurile de ferestre în stil francez nu sunt altceva decât uși cu ferestre. De fapt, toate tipurile de uși care includ panouri de sticlă, fie ele întregi, simple sau decorate cu baghete, sunt catalogate ca fiind în stil franțuzesc sau french.

Luminator

Lantrenoul sau luminatorul, cum i se mai spune, este acea porțiune din acoperișul unei hale, al unei sali etc., ceva mai ridicată și prevăzută cu numeroase ferestre, pentru a permite pătrunderea luminii.

Lucarna

Lucarna este o fereastră verticală, amenajată în acoperișul cu pantă mare al unei construcții, în scopul luminării și aerisirii podului sau a încăperilor aflate la nivelul podului.

Ferestre pentru acoperiș

Atunci când ne referim la tipurile de ferestre, nu trebuie să le uităm pe cele pentru acoperiș. La fabricarea acestora au fost folosite cele mai noi tehnologii pentru a asigura durabilitatea, siguranţa, funcţionalitatea şi parametrii înalţi de izolare termică.

Din gama cea mai largă de modele existentă pe piață puteţi alege ferestrele care se potrivesc cel mai bine locuinței dumneavoastră, în funcție și de intervalul dintre căpriori, acoperiş, interior, preferinţele personale şi posibilitățile financiare.

Fereastra cu deschidere prin rotire medie FT

Ferestrele de mansardă cu deschidere prin rotire medie sunt, fără îndoială, cele mai populare tipuri de ferestre destinate acoperişurilor. Grație balamalelor de frecare situate în partea centrală, batantul ferestrei poate fi lăsat în poziţia de înclinare, precum şi rotit în jurul axei sale cu 180 grade. Lucru care facilitează considerabil curăţarea geamului exterior.

Ferestre pentru încăperi cu umiditate sporită FTP-W

Specialiștii în montat ferestre, cum sunt cei de la compania FAKRO sunt de părere că sunt frecvente cazurile în care fereastra pentru acoperiş se instalează într-o încăpere în care există exces de umiditate, cum ar fi baia sau bucătăria. Tocmai pentru aceste cazuri compania FAKRO recomandă tipul de fereastră FTP-W, profiluri din lemn acoperit cu strat de poliuretan rezistent la umiditate, de culoare albă, care i-a dat de altfel și numele – „fereastră albă”.

Ferestre de mansardă

Ferestrele de mansardă vă oferă accesul la lumina naturală, aerul proaspăt, că să nu mai vorbim despre priveliște, protejându-vă în acelaşi timp de ploaie, vânt, zăpadă şi soarele arzător. Acest tip de ferestre oferă locuinţei un aer cald, familiar şi nu necesită prea multă atenţie şi îngrijire.

Fereastra de evacuare

În acest caz vorbim de un tip de fereastră cu un sistem combinat de deschidere. Potrivit specialiștilor, în acest caz, batantul se poate deplasa în intervalul 0-40 de grade. În caz de pericol, apăsarea uşoară pe elementele de deschidere a batantului o ridică sub un unghi de 68 de grade.

Dimensiunile mari ale ferestrei, precum şi deschiderea rapidă şi uşoară sub un unghi mare asigură posibilitatea ieşirii libere pe acoperiş pentru evacuarea dintr-o încăpere devenită nesigură. Acest tip de fereastră este soluția potrivită la problema de asigurare anti-incendiu, atât la etapa de proiectare arhitecturală, cât şi la etapa de instalare a ferestrei într-o clădire socială, industrială şi locativă.

Articole recente

web design itexclusiv.ro