Pentru ca o mașină să funcționeze cu adevărat bine, iar cei din interiorul ei să fie în siguranță, sistemul de frânare trebuie să fie foarte bine pus la punct. De aceea, pentru că de multe ori uităm să îi acordăm atenția cuvenită, am decis să îți oferim mai jos câteva recomandări despre cum poți duce la creșterea duratei de viață a sistemului de frânare a mașinii tale.
Evită să conduci ”ca la raliu”
Și nouă ne place viteza, și am vrea, dacă se poate, să trăim cât mai des acea senzație pe care ți-o oferă condusul ca la o cursă de mașini. Totuși, trebuie să fim rezonabili și să înțelegem că acest stil de a conduce nu este unul care să pună accent pe siguranță. Și, în ceea ce privește frânele, nu îți mărește durata lor de viață. Prin urmare, încearcă să fii ceva mai prudent atunci când ești la volan. Evită să accelerezi și să frânezi brusc și frânele tale vor fi mult mai bune.
Supraîncălzirea uzează sistemul de frânare
Supraîncălzirea și sistemul de frânare nu sunt chiar cei mai buni prieteni. În acest fel, componentele sistemului se uzează mai repede. Dacă în timpul coborârilor lungi obișnuiai să frânezi excesiv și continuu, renunță la acest obicei. De asemenea, dacă simți că sistemul de frânare s-a supraîncălzit, atunci mai bine oprește mașina. Fă o pauză și apoi poți să îți continui călătoria spre locul de destinație.
Mentenanță regulată
Dacă vrei să îți menții sistemul de frânare în bună stare de funcționare, atunci mentenanța regulată este cheia succesului. Mergi la service pentru verificarea nivelului lichidului de frână în mod regulat. Și asigură-te, totodată, că nu există scurgeri. Discută cu personalul de specialitate dacă are și unele recomandări pentru tine în acest sens.
Înlocuiește la timp plăcuțele de frână
Degeaba respecți toate aceste recomandări despre care ți-am amintit anterior dacă nu dai importanța cuvenită și plăcuțelor de frână. Acestea trebuie verificate mereu pentru a le observa grosimea și pentru a înțelege dacă nu cumva este timpul să le schimbi. În cazurile în care uzura este maximă, nu mai aștepta prea mult și înlocuiește-le imediat.
Nu uita de discurile de frână
Nu doar plăcuțele de frână trebuie verificate în mod regulat, ci și discurile. Și acestea se deteriorează și uzează în timp, așa că este necesară înlocuirea lor. În plus, trebuie să fie bine fixate, din motive lesne de înțeles. Pentru a mări durata de viață a sistemului de frânare, toate componentele acestuia trebuie să fie unele de calitate, respectând în acest sens specificațiile producătorului.
Sistem de frânare regenerativă
Dacă ești posesorul unui autoturism hibrid sau electric, ai o șansă în plus. Ne referim în la instalarea unui sistem de frânare regenerativă cu ajutorul căruia poți recupera energia generată în timpul frânării. Energie pe care o poți converti în energie electrică. În acest fel, reduci cu mult uzura care poate apărea la nivelul discurilor sau plăcilor de frână.
Ajustarea în mod corect a sistemului de frânare
Lipsa de contact sau frecarea în exces sunt două neplăceri ale sistemului de frânare care pot fi prevenite foarte simplu, prin ajustarea corectă a acestuia. Tamburii trebuie să nu fie uzați sau corodați. În același timp, reglajul mânerului de frână nu trebuie să fie uitat la verificarea periodică a mașinii tale.
Adaptează stilul de a conduce la condițiile meteo
Nu întotdeauna ai parte de cele mai bune condiții meteorologice atunci când te sui la volanul mașinii. Prin urmare, ai grijă cum conduci. Nu doar că în acest fel ai parte de o mai bună siguranță în trafic, dar și reușești să nu îți uzezi prematur frânele.
Nu supraîncărca mașina
Chiar dacă pleci în concediu, asta nu înseamnă că trebuie să iei cu tine jumătate din casă. Dimpotrivă, trebuie să știi că atunci când depășești capacitatea maximă de încărcare a autoturismului nu faci altceva decât să îți uzezi mai mult frânele, pentru că pui o presiune suplimentară.
Curăță componentele sistemului de frânare
Faptul că menții curate componentele sistemului de frânare te face să previi acumularea la mizerie, murdărie și mult praf. Lucru care îți poate afecta performanțele acestuia. Nu mai trebuie să spunem ce trebuie să faci, nu?
Lichidul de frână
Nu îți mai detaliem cât de important este lichidul de frână, pentru că toată lumea știe asta. Ai grijă doar să îl verifici și să îl înlocuiești în mod regulat, ținând cont de recomandările producătorului în acest sens.
Ai grijă la felul cum conduci și la starea mașinii
Deși suntem convinși că îți tratezi mașina ca pe o adevărată bijuterie pe roți, câteodată simțim nevoia ca cineva să ne trezească la realitate pentru a face ce trebuie. Ca să mărim siguranța în trafic, dar și durata ei de viață și rezistența – nu doar în ce privește frânele, trebuie să ai grijă atât la felul în care conduci, cât și la starea ei de funcționare. Chiar dacă pare că totul este în regulă, la fel ca în cazul stării de sănătate a oamenilor, este mai ușor să previi decât să… repari. Prin urmare, din când în când, o vizită la un service auto profesionist este mai mult decât binevenită. Ea reprezintă o bună metodă de a te asigura că mașina ta funcționează așa cum trebuie, cu tot cu frâne și alte componente.