4.3 C
București
miercuri, decembrie 4, 2024
AcasăAfaceri si IndustriiAutoCum să alegi o mașină second hand

Cum să alegi o mașină second hand

Date:

Articole asemanatoare

Autocarele au prize pentru încărcarea dispozitivelor?

În contextul călătoriilor lungi, confortul și accesibilitatea devin aspecte...

Pană de curent în parcările de la Otopeni. Ce se întâmplă?

O pană de curent în parcările de la Aeroportul...

Ce este asigurarea CASCO?

Asigurarea CASCO este unul dintre cele mai importante instrumente...

Cum se vopsesc jantele auto?

Vopsirea jantelor auto este un proces care nu doar...

De ce se strică suportul de la numerele auto?

Suporturile pentru numerele auto, deși par elemente simple și...

A avea o mașină în ziua de azi a devenit o adevărată necesitate. Însă nu sunt mulți cei care își pot cumpăra autoturismul de care au nevoie cu banii jos, sau unul nou, direct de la reprezentanță ori producător. De fapt, trebuie să recunoaștem, majoritatea românilor și-au cumpărat o mașină second hand. Sau la mâna a doua, cum se spune. Și nu este nimic greșit în asta. Mai ales dacă știi cum să procedezi pentru a avea parte de o alegere inspirată. Te gândești să faci și tu la fel? Atunci, înainte de a lua o decizie, poate că ar trebui să citești rândurile de mai jos.

Stabilește-ți bugetul

Primul pas ce trebuie făcut este să-ți stabilești bugetul pe care intenționezi să îl aloci pentru achiziția ta. Ar fi bine să fii realist și să înțelegi ce poți cere și primi de banii pe care îi ai la dispoziție. Numai astfel ai toate șansele de a cumpăra ceva cu adevărat bun. Atenție însă, atunci când ne referim la buget, nu ne axăm doar pe banii cheltuiți pentru a cumpăra mașina! Avem în vedere și alte costuri asociate, precum taxele de înmatriculare, eventualele reparații și – foarte important! – asigurarea obligatorie.

Lista cu preferințe

Dacă ai intrat în horă, mergi până la capăt. Sau, altfel spus, acum este momentul pentru a-ți crea o listă cu cerințele pe care ar trebui să le îndeplinească mașina ta second hand, pentru ca tu să te poți folosi așa cum trebuie de ea. Ne referim acum la drumurile zilnice pe care le vei parcurge, câte persoane vor călători cu ea, consumul de combustibil și ce mai consideri tu necesar. Dacă vei proceda în acest fel, îți va fi mult mai ușor să cauți mașina dorită, iar selecția va fi mult mai simplă.

Prospectează piața auto

Gata, ai terminat cu stabilirea preferințelor, este timpul să vezi cum se prezintă piața auto de mașini second hand. Citește anunțuri online. Discută cu dealeri auto. Interesează-te prin cunoștințe dacă are cineva de vânzare o mașină second hand. Știi tu mai bine cum să procedezi. Evident, fiecare metodă are parte de puncte tari și slabe. Cert este că ai mai multe șanse de a găsi un autoturism pe placul tău dacă vei avea mai multe opțiuni de alegere.

Verifică atent starea mașinii

Pare că ai găsit un vehicul care îți este pe plac, așa că te gândești serios să îl cumperi. Nu te grăbi și nu cumpăra fără ca mașina să fie supusă unei examinări amănunțite. Dacă tu nu te pricepi, poți apela la ajutorul unui cunoscut sau al unui mecanic priceput. Ei sunt în măsură să evalueze așa starea autoturismului ca la carte. De regulă, se analizează caroseria, sistemul de frânare, cât de uzate sunt anvelopele și cum se prezintă motorul. Fii foarte atent dacă există sau nu probleme ascunse, cum ar fi kilometrajul dat înapoi sau unele semne de deteriorare. Din motive lesne de înțeles, cere celui care vinde mașina să îți ofere toate informațiile legate de istoricul de reparații al vehiculului.

Cere să faci un test drive

Pentru a vedea cum se comportă o mașină second hand la drum, trebuie să o poți conduce. De aceea, nu uita să ceri și un test drive! Astfel, poți să vezi dacă este un autoturism ușor de condus sau cum se prezintă frânele și direcția. De asemenea, fii atent dacă se aud unele zgomote mai puțin obișnuite, dar nu uita să verifici tot. Chiar și instalația de climatizare, ștergătoarele, ferestrele și nu numai.

Negocierea prețului

De regulă, atunci când este vorba de achiziția unei mașini second hand, prețul nu este unul fix, ci mai poate fi negociat. Aici totul depinde de tine și de abilitățile tale de negociator. Iar faptul că știi prețurile de pe piață pentru acel model de mașină, dar și anul fabricației, poate fi un avantaj.

Contractul de vânzare–cumpărare

Dacă v-ați înțeles, este timpul să încheiați contractul de vânzare–cumpărare. Pentru a nu avea parte de surprize mai puțin plăcute, în acest act trebuie trecute toate informațiile, și nu este loc pentru replica favorită a multora, ”merge și așa”. De asemenea, trebuie să te asiguri că primești toate documentele legate de mașină, cum ar fi actul de proprietate și certificatul de înmatriculare.

Cum ai grijă de mașina ta second hand

Pentru a te bucura cât mai mult de investiția făcută, chiar dacă nu este vorba despre o mașină nouă, trebuie să iei unele decizii inspirate. Să vedem cum putem să te ajutăm în acest sens.

Înmatricularea și asigurarea

Evident, trebuie să te asiguri că transferul de proprietate este înregistrat în mod legal și corect la autoritatea responsabilă și mai apoi, nu uita că este nevoie și de polița de asigurare obligatorie RCA. De CASCO nu mai amintim, pentru că este opțională, dar pentru a fi ferit de multe incidente cu urmări neplăcute și scumpe, poți să fii prevăzător și să închei și o astfel de poliță.

Întreținere și reparații

Indiferent dacă este vorba despre o mașină second hand sau una nouă, îi poți mări durata de viață prin întreținere constantă și reparații profesioniste atunci când este nevoie. În orice caz, chiar dacă ești asigurat, nu strică să pui bani deoparte pentru  reparații urgente, sau pentru simple operațiuni de întreținere a mașinii.

Condu responsabil

Acum, că toate sunt gata, nu uita să conduci responsabil și să ai parte de drumuri bune!

Articole recente

web design itexclusiv.ro