Mai mult sau mai puțin, nu există conducători auto care să șofeze perfect, fără să facă măcar o mică greșeală atunci când se află la volanul autoturismului. Dacă vrei să le cunoști pe cele mai frecvente, te invităm să citești rândurile următoare. Deși poate nu erai conștient, s-ar putea să te regăsești în ele.
Neatenția la volan
Cu siguranță măcar o dată ți s-a întâmplat să fii distras atunci când erai la volan. De regulă, telefoanele mobile sunt cele ”responsabile” de aceasta, dar mai avem pe listă și sistemele audio, alți participanți la trafic, pasagerii din mașină și nu numai. Cu toții pot contribui la diminuarea puterii de concentrare. Din acest motiv, riscul de a fi implicat într-un incident auto va crește considerabil.
Viteză prea mare
Din nou, avem de-a face cu o greșeală destul de des întâlnită. În special atunci când ai o mașină puternică, există riscul de a călca mai des pedala de accelerație. Din păcate, eroarea nu rămâne fără urmări, pentru că de multe ori depășirea vitezei legale atrage după sine sancțiuni ale oamenilor legii, dar și accidente pe care nimeni nu și le dorește. Încearcă pe cât posibil să nu mai încalci această regulă, pentru că siguranța rutieră este pe primul plan.
Nu respecți distanța
În ultima vreme, parcă tot mai mulți conducători auto au ”uitat” cât de importantă este respectarea distanței corecte față de autoturismul care se află în față. Pare o greșeală minoră, dar adevărul este următorul: în condiții de trafic intens sau vreme nefavorabilă, această greșeală face diferența. Nu sunt deloc puține situațiile negative cauzate de nerespectarea acestei reguli. Prin urmare, încearcă să nu o tratezi cu indiferență de acum înainte!
Ignori unele semne de circulație
În special când ești la un drum lung și nu sunt prea mulți conducători auto în trafic, unii șoferi, din grabă, preferă să mai ignore o parte din semnele de circulație. Din păcate, în acest fel nu faci decât să crești riscul de a fi implicat în incidente auto cu consecințe grave. Iar, în cel mai bun caz, doar încurci fluiditatea traficului.
Nu folosești mereu centura de siguranță
Purtarea centurii de siguranță este obligatorie, așa că nu ai cale de întors. Renunță la obiceiul de a uita să o folosești sau să o porți în mod necorespunzător. În caz contrar, riscurile la care te supui îți aparțin în totalitate. Nu de puține ori, purtatul centurii de siguranță în mod corect a făcut diferența dintre viață și moarte pentru mulți conducători auto. Nu risca inutil!
Depășiri neregulamentare
O mare parte dintre accidentele auto au drept cauză depășirea neregulamentară. De altfel, dacă urmărești buletinele de știri, mai tot timpul vezi măcar o astfel de relatare a unui accident. De cele mai multe ori, cu urmări nefaste. Cu riscul de a părea oarecum plictisitori, îți repetăm și noi că depășirea autoturismului din față se face doar în cazuri de vizibilitate perfectă și respectând întocmai regulile de circulație.
Folosirea în mod greșit a oglinzilor laterale
Nu degeaba a fost prevăzut autoturismul tău cu oglinzi laterale. Prin urmare, folosește-te de ele atunci când schimbi benzile sau parchezi, pentru a reduce riscul de a te confrunta cu situații nefavorabile. Ajustează-le așa cum trebuie pentru a elimina unghiurile moarte.
”Uiți să semnalizezi”
Din nou avem de-a face cu o situație tot mai des întâlnită. Din ce în ce mai mulți conducători auto ”uită” că la schimbarea benzii trebuie să își semnalizeze intenția, pentru a nu crea confuzie în rândul celorlalți participanți la trafic. Și, mai ales, pentru a evita incidente auto cu urmări grave.
Consumi alcool înainte să te urci la volan
Sunt destui teribiliști care nu țin cont de faptul că au consumat băuturi alcoolice sau anumite substanțe psihoactive și se urcă fără nicio remușcare la volan. Nu mai amintim care pot fi consecințele acestui gest. Le cunoaște deja toată lumea.
Cine are prioritate?
Chiar dacă pare o glumă, dacă vei citi pe multe forumuri, mai mult sau mai puțin de specialitate, vei vedea că sunt destul de mulți cei care întreabă cine ar fi avut prioritate în X sau Y situație. Interpretările greșite ale regulilor de circulație sau, mai grav, necunoașterea acestora duc la aceste situații. Unele au de multe ori urmări cu adevărat grave. Nu vorbim aici doar de simplul simplul fapt că ai primit amendă sau ți s-a ridicat permisul de conducere de către oamenii legii.
Conduci prea mult
Atunci când conduci prea mult fără să respecți timpul de odihnă, chiar dacă nu îți dai seama, organismul se resimte. Vei fi obosit și cu o putere de concentrare mai redusă. Lucru care poate duce la accidente auto. Nu lăsa graba să fie cea care te conduce! Găsește metodele prin care poți ajunge la timp la destinație, fără ca asta să te epuizeze complet.
Respectă regulile și locurile de parcare
Atunci când parchezi neregulamentar sau ilegal nu doar că îi deranjezi și pe ceilalți, dar contribui din plin la lipsa de fluiditate a traficului. Nu ești stăpânul șoselelor sau al parcărilor! Prin urmare, respectă toate aceste reguli și totul va fi mult mai bine.
Nu verifici mașina înainte de a porni la drum
Dacă pornești la drum lung, nu uita să treci înainte pe la un service auto pentru a vedea cum se mai prezintă mașina ta. De fapt, regulat ar trebui să faci asta, pentru că în acest fel previi și repari defecțiunile care pot duce la situații periculoase atunci când ești în trafic.