27.2 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAfaceri si IndustriiAutoCe alegi? Mașină electrică, hibrid sau clasică?

Ce alegi? Mașină electrică, hibrid sau clasică?

Date:

Articole asemanatoare

De ce se strică suportul de la numerele auto?

Suporturile pentru numerele auto, deși par elemente simple și...

BMW. O Istorie despre performanță, eleganță și inovație

BMW, acronimul pentru Bayerische Motoren Werke AG, este unul...

Când este necesare să-ți vopsești mașina

Vopseaua este un element crucial al aspectului și protecției...

Cele mai apreciate modele de mașini Kia

Kia, un producător auto sud-coreean, a câștigat rapid teren...

Pot închiria o mașină direct de la Aeroportul Cluj-Napoca?

Dacă plănuiești o călătorie în Transilvania și aterizezi la...

Piața auto s-a schimbat enorm în ultima vreme. Trebuie să recunoaștem că încă mai sunt multe minuni ale tehnologiei în acest domeniu care ne surprind. Conducătorii auto au la dispoziție o mulțime de opțiuni în ceea ce privește autoturismele pe care le pot folosi.  Mașină electrică, hibridă sau clasică. Oricare mașină din aceste categorii are propriile avantaje. De aceea, dacă vrei să afli care dintre ele se potrivește cel mai bine cu cerințele tale, nu rămâne decât să citești rândurile de mai jos.

Mașini electrice

La prima vedere, par ideale, mai ales pentru cei care sunt preocupați de starea mediului înconjurător. Dar oare chiar așa să fie? Să descoperim mai întâi care ar fi punctele lor tari.

 • Fără emisii de gaze

După cum probabil știai asta, mașinile electrice sunt recunoscute pentru faptul că în timp ce funcționează nu produc emisii de gaze de eșapament. În acest fel, contribui și tu la reducerea poluării și ai grijă de mediul înconjurător. De fapt, majoritatea celor care au optat pentru o mașină electrică, au făcut-o ținând cont de acest avantaj al lor.

 • O mai bună eficiență energetică

Nu este niciun fel de secret faptul că motoarele electrice sunt ceva mai eficiente din punct de vedere energetic, în comparație cu cele cu combustie internă. Din nou avem de a face cu un mare avantaj, care i-a convins pe mulți să opteze pentru o mașină electrică.

 • Faci economii

La prima vedere, pare că am greșit puțin cu această afirmație, pentru că mașinile electrice nu sunt recunoscute ca fiind cele mai ieftine de pe piață, nu? De fapt, noi ne-am referit la cu totul altceva. La faptul că, pe termen lung, putem vorbi de economii în cazul acestui tip de autoturisme. Costurile mai mici legate de întreținerea acestora, dar și cele legate de alimentarea cu combustibil te vor determina să faci economii importante în timp.

 • Prețul petrolului nu te afectează

Știm cu toții cât de mult fluctuează prețurile la combustibilii fosili. Din acest motiv și sumele pe care le plătești pentru a alimenta nu sunt de multe ori printre cele mai mici. Pentru că mașinile electrice nu folosesc astfel de combustibil pentru a funcționa, nu mai ai această grijă. În plus, se știe că energia electrică poate proveni inclusiv din surse regenerabile.

Dacă până acum am tot vorbit despre avantajele mașinilor electrice, este timpul să le descoperim și punctele lor slabe.

 • Autonomie limitată

Din păcate, în unele zone, nu există o infrastructură de încărcare a autoturismelor electrice încă foarte bine pusă la punct. Ce înseamnă asta? Nimic mai puțin decât faptul că ai putea avea parte de o mașină electrică cu autonomie limitată. Ceea ce nu este o opțiune pentru cei care au de străbătut distanțe mari în astfel de zone.

 • Costuri mari pentru schimbarea bateriilor

În afară de faptul că prețul inițial al mașinii electrice este destul de mare, dacă este necesară schimbarea bateriei, atunci vei cheltui și mai mulți bani. Pentru mulți conducători auto aceste cheltuieli sunt imposibil de acoperit, așa că preferă alte variante, cum ar fi mașinile hibride sau rămâni fideli celor clasice.

Mașini hibride

Am terminat cu autoturismele electrice, este timpul să ne ocupăm puțin și de cele hibride.

 • O mai bună eficiență energetică

În cazul acestor mașini, ai parte atât de un motor electric, cât și unul cu combustie internă. Asta înseamnă o mai bună eficiență energetică, dacă ținem cont de mașinile clasice, dar ceva mai redusă decât în cazul celor electrice.

 • Autonomie mai bună

Grație acelui motor cu combustie internă autonomia mașinilor hibride este ceva mai ridicată comparativ cu mașinile electrice, ceea ce le face mult mai avantajos de folosit pe distanțe lungi.

 • Emisii reduse de dioxid de carbon

Mașinile hibride consumă mai puțin combustibil fosil decât cele clasice. În plus, sunt recunoscute și pentru emisii reduse de dioxid de carbon. Pentru cei preocupați de starea mediului înconjurător sunt printre cele mai bune alegeri.

Deși poate par compromisul cel mai bun pentru mulți șoferi, sunt și câteva puncte slabe peste care este posibil să nu poți trece. Să vedem care sunt acestea.

 • Folosesc combustibili fosili

Începem cu unul care are legătură cu ceea ce ți-am amintit câteva rânduri mai sus. Astfel, faptul că încă mai au nevoie de combustibil obișnuit pentru motorul cu combustie internă poate fi destul de frustrant uneori, pentru că ai parte de costuri suplimentare.

 • Întreținere mai complexă

Fiind vorba despre un autoturism prevăzut cu două sisteme de propulsie înseamnă că avem de-a face cu o mașină ceva mai complexă. Una care necesită lucrări de întreținere mai sofisticate.

 • Preț ridicat

Dacă până acum ai fost posesorul unei mașini clasice, este posibil ca, atunci când vrei să o schimbi cu una hibridă, să remarci faptul că ai parte de costuri ceva mai ridicate. Este normal să fie așa, deoarece tehnologia folosită la fabricarea lor, precum și funcțiile mașinii nu sunt chiar modeste.

Mașini clasice

A venit, în sfârșit, și timpul să ne ocupăm de mașinile clasice, cele cu combustie internă. Vom începe, evident, cu punctele forte ale lor.

 • Multe puncte de alimentare

Nici nu mai era nevoie să menționăm acest avantaj, pentru că toată lumea știe că există numeroase stații de alimentare pentru ele. Ceea ce face ca aceste mașini să fie perfecte pentru cei care au de străbătut distanțe impresionante pe calea rutieră. Autonomia lor mult mai mare este considerată a fi un avantaj la care nu vrem încă să renunțăm.

 • Costuri mai mici

Nu ne referim neapărat la cele inițiale – mult mai mici decât în cazul mașinilor electrice sau hibride, ci și în ceea ce privește pe cele legate de întreținere și reparații. Cel puțin deocamdată, mașinile clasice stau mai bine la acest aspect.

Evident, din expunerea noastră nu aveau cum să lipsească dezavantajele mașinilor clasice. În continuare îți prezentăm dezavantajul major.

 • Emisii ridicate de gaze

Nu doar că ești mai mult decât dependent de combustibilii fosili pentru a te putea deplasa cu mașina, dar și emisiile de gaze poluante sunt destul de ridicate. Dacă ești preocupat de resursele planetei sau calitatea aerului pe care îl respirăm, mașinile clasice nu sunt pentru tine.

Articole recente

web design itexclusiv.ro